נחשפתי לקייל לפני כמה חודשים. לא אכלתי אותו, רק ראיתי אותו על המדפים בסופר ובכל מיני כתבות באינטרנט.
כשבחנו את הידע שלי בבישול בשאלה האם שמעתי על קייל, עניתי בגאווה שכן, למרות שהודיתי שלא ניסיתי
אותו עדיין.
אז קצת רקע, קייל נחשב ל"כרוב על". מייחסים לו מגוון סגולות רפואיות מכיוון שהוא מכיל סיבים תזונתיים המסייעים
בהפחתת רמות הכולסטרול בדם, ובכך הוא מפחית את הסיכון למחלות לב. כמו כן, הוא מכיל נוגדי חמצון, הוא אנטי
דלקתי ובעל ורכיבים אנטי סרטניים.
יש כמעט 70 זנים של קייל, אך בארץ משווקים שלושה:
קייל דינוזאור- בעל עלים מסולסלים וירוקים-שחורים – עדיף לקצוץ אותו
ירוק בעל עלים רחבים – מתאים למילוי
ירוק עם פסים סגולים שמזכיר במראה שלו רוקט לדעתי – מתאים לבישול (כמו בקיש)
אני בטוחה שעם הזמן יגיעו זנים נוספים לארץ.
לא קל למצוא את הקייל, הביקוש שלו גדול ומביאים כמויות קטנות ממנו לשווקים ולסופרים, אך כבר הרבה
זמן יושבת לי בראש המשימה לטעום אותו ולהבין מה עושים איתו ולכן קיפצתי בין סופר לסופר ולכל הירקנים
בסביבה עד שמצאתי.
בגלל טעמו המר (מסתבר), לא רציתי להכין מאכל שמורכב מקייל בלבד על מנת לאזן את הטעם, לכן שילבתי
אותו עם מנגולד שאני מאוד אוהבת וכמובן פטריות.
לבסיס של המתכון לקחתי השראה מהמתכון הזה, אך במקום בטטה השתמשתי בתפוח אדמה ופרסתי אותו
לפרוסות הכי דקות שיכלתי.
יצא קיש ירוק, טרי ומרענן מירקות שנקטפו אותו הבוקר מהשדה, עם טוויסט מעניין של בסיס תפוחי אדמה
שהיה מאוד נעים בטעמו ולקח גם הרבה פחות זמן הכנה מהקיש הסטנדרטי.
אחד האלתורים הכי מוצלחים שיצאו לי ואני בהחלט מתכוונת להכין אותו שוב ושוב.
מה צריך?
1 תבנית לקיש מתפרקת בקוטר 24
4-5 עלי מנגולד גדולים (חלק ירוק ולבן מופרדים- כל אחד מהם קצוץ דק בנפרד)
צרור בינוני של קייל קצוץ דק-בינוני (בערך 20 עלים- אני השתמשתי בסוג שנראה כמו רוקט)
1/2 קופסא של פטריות שימגי (בערך 30 פטריות), נקיות ושלמות
1 תפוח אדמה אדום בינוני-גדול
1 כרישה גדולה (עם חלק לבן כמה שיותר גדול)
1 שן שום
מעט שמן זית איכותי
לרויאל:
1 שמנת מתוקה 32/38%
2 ביצים L
1 קמצוץ אגוז מוסקט
1 כפית שום כתוש
1 כף קמח לבן (בפסח אפשר קמח מצה או לוותר על הקמח)
מלח ופלפל לפי הטעם
איך מכינים?
1. מחממים תנור ל-200 מעלות על טורבו.
2. פורסים את תפוח האדמה במנדולינה כמה שיותר דק לפרוסות אחידות.
3. מסדרים על התבנית במניפה לכיסוי מלא מבלי לשמן את התבנית לפני כן.
4. אופים את התחתית במרכז התנור ל-10 דקות בערך, עד שתפוח האדמה מתרככך אך לא נשרף בקצוות. מצננים קצת.
5. בנתיים שוטפים טוב טוב את עלי המנגולד ועם סכין חותכים את הגבעול הלבן וקוצצים אותו. בקערה נפרדת קוצצים
את עלים הירוקים.
6. חותכים לפרוסות עגולות ודקות את החלק הלבן של הכרישה ומטגנים במחבת קלות יחד עם החלק הלבן של המנגולד
עד שמתרככך קצת.
7. פורסים שן שום גדולה לפרוסות ומוסיפים למחבת לריכוך קל מבלי שתישרף.
8. קוצצים את עלי הקייל ומוסיפים למחבת יחד עם העלים של המנגולד. ברגע שהם מתרככים מוסיפים את המלח ומטגנים
עד שהם מאבדים מצורתם.
9. במחבת קטנה אחרת מקפיצים עם טיפה שמן זית את הפטריות שטופות (במידה והגבעולים לא יפים חותכים את החלק
שלא נראה טוב אבל דואגים להשאיר אותן שלמות). הן יהיו מוכנות כאשר יתפסו צבע שזוף קצת.
10. מפזרים את התערובת הירוקה על מצע תפוח האדמה. במידה וזה זז קצת באפייה מחזירים אותם למקום כך שיכסו
את כל התבנית. מעל מפזרים את הפטריות.
11. בקערה קטנה טורפים ביצים, שמנת מתוקה, מלח, פלפל, אגוז מוסקט וקמח לתערובת חלקה ללא גושים.
12. שופכים מלמעלה את הבלילה רק עד כיסוי התערובת הירוקה ודואגים שתגיע רק עד 3/4 מגובה התבנית. עם מזלג
לוחצים קצת להטמעת הבלילה בתערובת.
13. אופים 30 דקות או עד שהקיש שזוף. מומלץ לסובב את התבנית פעם אחת באמצע האפייה.
14. מומלץ לאכול את זה עם סלט עגבניות עשיר ליד (מתכון פה).
מקווה שתהנו 🙂
מיס ביס.